Reklama
Reklama lajtmobile

T-Mobile – jak zastrzec numer telefonu? Ukryj swój numer jednorazowo lub na stałe

Jako abonent sieci T-Mobile możesz ukrywać swój numer na kilka sposobów. Unikniesz tym samym sytuacji, w której Twoje dane trafią w niepowołane ręce. Domyślnie ta funkcja jest wyłączona – i musisz ustawić ją ręcznie. Oznacza to, że gdy dzwonisz do kogoś, to Twój identyfikator jest za każdym razem widoczny.

Zastrzeganie to przydatna opcja, gdy z różnych powodów nie chcesz ujawniać posiadanego numeru telefonu. Na szczęście możesz to zmienić – przedstawiam Ci na to kilka prostych sposobów. Poniżej wyjaśniam Ci, jak ustawić numer prywatny jednorazowo i na stałe. Podpowiadam co zrobić, kiedy chcesz usunąć numer zastrzeżony w urządzeniu, by przywrócić prezentację numeru.

Jednorazowe ukrycie numeru w T-Mobile

Krótkim kodem USSD

Bez problemu jednorazowo zastrzeżesz swój numer telefonu w sieci T-Mobile. Wystarczy, że przed wybraniem połączenia wpiszesz prefiks #31#. Musi on poprzedzać numer Twojego rozmówcy. Przykładowo wygląda to tak: # 31#602602602. Jeśli nie naniesiesz tego kodu, to Twój identyfikator będzie prezentowany odbiorcy na ekranie jego telefonu.

W ustawieniach telefonu

Możesz także włączyć taką opcję korzystając z ustawień sprzętowych. Przejdź do ustawień połączeń i znajdź funkcję „ID rozmówcy”. Widnieje ona w różnych miejscach, w zależności od modelu urządzenia. Zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki ustawień Twojego telefonu.

Reklama

ID rozmówcy i zastrzeganie numeru
Po wpisaniu “ID rozmówcy” znajdziesz odpowiednią opcję

Zastrzeżenie numeru telefonu na stałe

Za pomocą kodu

Firma T Mobile przygotowała przydatną usługę służącą do blokowania własnego numeru. Funkcjonuje ona pod nazwą Ukrywanie prezentacji numeru CLIR. Co ważne, jest to funkcja całkowicie bezpłatna i działa na stałe. Pozostaje aktywna dotąd, aż jej nie wyłączysz.

Sposób aktywacji będzie się różnił w zależności od posiadanej przez Ciebie taryfy. Musisz także pamiętać, że CLIR nie zastrzeże Twojego numeru podczas wysyłania wiadomości SMS czy MMS. Usługa działa wyłącznie przy dzwonieniu. Wskazuję Ci niżej, jak uruchomić na stałe ukrywanie prezentacji własnego numeru T-Mobile dla poniższych taryf.

  • Dla taryfy Rodzina. Wpisz kod *100# i zatwierdź go symbolem zielonej słuchawki. Po krótkiej chwili ujrzysz komunikat od operatora. Wybierz 5, a następnie 4 – klikając te cyfry na klawiaturze ekranowej. Twój numer został pomyślnie zastrzeżony.
  • Dla JUMP. Wstukaj na swoim smartfonie *100# i zadzwoń. Poczekaj chwilę na informację. Po pojawieniu się wiadomości na ekranie wybierz 5 oraz 3. Usługa włączy się samoistnie po pewnym czasie.

Przez kontakt z infolinią

W razie problemów z działaniem kodów, możesz aktywować taką możliwość dzięki serwisowi iBOA (Mój T-Mobile). Wystarczy, że przejdziesz pod ten odnośnik. Następnie postępuj zgodnie ze wskazówkami. Po włączeniu tej usługi Twój numer jest zawsze zastrzeżony. Opcja działa jednak tylko wtedy, gdy posiadasz ofertę na abonament.

W innych przypadkach (w tym dla firm) CLIR włączysz dzwoniąc pod nr obsługi klienta 602 900 000. Za połączenie zapłacisz zgodnie z obowiązującym cennikiem.

Reklama

Jak wyłączyć usługę?

Możliwość zastrzeżenia numeru pozwala Ci zwiększyć Twoją anonimowość. Niekiedy jednak będziesz potrzebować, aby numer wyświetlił się odbiorcy. Choćby po to, żeby mógł on do Ciebie oddzwonić. Co zrobić, jeśli nie chcesz rezygnować z CLIR, ale zależy Ci na udostępnieniu numeru?

W T-Mobile istnieje możliwość jednorazowego włączenia prezentacji. By tego dokonać, musisz wprowadzić prefiks *31# przed konkretnym połączeniem. W takiej sytuacji Twój numer – tylko raz – będzie widoczny dla odbierającego. Później pozostanie zastrzeżony.

Nie chcesz już dłużej korzystać z opcji blokowania numeru na stałe? Dezaktywacja ukrywania numeru przebiega podobnie, jak jego włączenie. Aby to zrobić, musisz wybrać *100# na klawiaturze i zatwierdzić kod wybierając połączenie. Później wciśnij cyfrę 5, a potem 4 lub 3 w zależności od obowiązującej taryfy.

Usługę wyłączysz także drogą online, logując się do iBOA (Mój T-Mobile).

Reklama

Zarówno włączenie jak i wyłączenie tej opcji jest darmowe.

Sprawdź też:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry